tiistai 22. toukokuuta 2012

Njet problem, normal katastrof

Äänimiehen päivä Venäjällä pitää sisällään monenlaisia asioita. Kun Venäjälle lähdetään niin, että mukana on kuusi rekallista kalustoa on keikka yleisesti ottaen suunniteltu hyvin etukäteen. Johtaja Kauhanen Helsinki Pro Audiosta on vastannut ääniosaston suunnitelmista ja usean vuoden Venäjäkokemuksella mukaan on varattu paljon kaikenlaista ylimääräistä.

Silti eräältä venäläiseltä tapahtumatuottajalta oppimani lause: "Schedule is schedule, life is life" on taas osoittanut paikkansapitävyytensä. Yli kymmenen varakaiutintamme ovat huvenneet helposti jo muutaman päivän sisällä ja keikalla, johon ei oltu tilattu yhtään langatonta mikrofonia tullut tilaus kolmestakymmenestä langattomasta yllättää kokeneemmankin herran.

Tämän lisäksi olemme järjestäneet skypeyhteyksiä, puhelinkonferensseja ja onpa Ville myös hyväksyttänyt soittolistoja erittäin tarkalla ja ammattimaisella hovimestarilla. Laulua ei aterian taustalla olevalla soittolistalla saa olla. Ettäs tiedätte.

Nuori ja lupaava AV-teknikko Liski on oppinut tällä reissulla monta uutta asiaa. Kyllä se vielä kravattisolmunkin oppii.


Tieto on myös Venäjällä valtaa. Ja sitä jaetaan vain tarpeen mukaan. Ohjeena meillä oli äänittää kaikki kokoukset ja niin myös teemme. Sekä kuva, että ääni menevät nauhalle. Viisi minuuttia ennen ensimmäistä kokousta saimme ilmoituksen, että joka salissa myös tulkattavat kielet pitää äänittää. No tämähän onnistuu kyllä, sillä olimme tähän paikallisten kanssa varautuneet. Luotettava ja nerokas Yamahan Pocketrack nauhoittaa stereota, joten toinen kanava on englanti ja toinen venäjä. Näitä olen sitten jakanut kahdeksi monoksi ja siirtänyt erittäin sähäkän ftp yhteyden kautta serverille.


Homma helpottui huomattavasti kun sain Viber-yhteyden päähän Svenska Teaternin legendaarisen käyttömestarin, yleisnero Janne Sivosen, joka perkasi internetin läpi ja selvitti parhaat välineet tähänkin tarkoitukseen. Jos keksitte joskus audioon tai kuvaan liittyvän suureellisen ongelman joka sivuaa suhteellisuusteoriaa, saa siihen Jannelta parhaan vastauksen. Venäjä kiittää ja me myös.

Venäläisistä ripustuksista olemme jo hieman kertoneet. Pyry kävi ennen lähtöään osoittamassa paikallisten pahimmat virheet, mikä luonnollisesti johti siihen, että hän sai eteensä venäjänkielisen lapun, jonka allekirjoittamalla olisi ottanut vastuun Venäläisten ripustuksista. Kyllä ne osaavat.

Jos jotain Venäjällä tarvitaan, se on kaiken osaava AV-teknikko. Onneksi meillä on Arto mukana. Arto on täällä periaatteessa tulkkilaitetiimin jäsenenä, mutta häneltä luonnistuvat sujuvasti myös video, ääni, valo ripustus ja olen myös nähnyt hänet luontevasti korjaamassa MAC 2000 heitintä. Nyt Arto on saanut kovan uhkaajan Powerpoint Petestä, joka tunnetaan myös AV-kärppänä. Hymyssä suin Pete otti haasteen vastaan ja päivysti päivän internetin tulevaisuus seminaarissa vastaan ottaen asiakkaiden esityksiä, tulkkien valituksia ja puhujien ihmeellisyyksiä. Näin siis useampaakin Venäjän presidenttiä miksannut mies hoitaa homman kuin homman.



1 kommentti: